Masterclasses

Op deze pagina vind je informatie over de CoderDojo masterclasses.

Doelstellingen

In CoderDojo masterclasses willen we dieper ingaan op wat complexere onderwerpen dan we tijdens reguliere CoderDojo’s kunnen behandelen. We richten ons met de masterclasses op de wat oudere kinderen, wat zeker niet wil zeggen dat jongere kinderen niet welkom zijn als ze voldoende voorkennis hebben.

Opzet

Een masterclass behandelt één onderwerp tijdens een reeks van opeenvolgende, maandelijke CoderDojo’s. Eén masterclass duurt meestal 3 CoderDojo’s (en dus ook 3 maanden). Tijdens een masterclass worden per CoderDojo verschillende aspecten van het betreffende onderwerp behandeld, waarbij de ene CoderDojo voortborduurt op de stof die in eerdere CoderDojo’s van de masterclass is behandeld.

Masterclass CoderDojo’s worden in principe op de eerste zaterdag van de maand gehouden, net als reguliere CoderDojo’s van 13:30 uur tot 16:00 uur (met inloop vanaf 13:00 uur).

Voorkennis

We verwachten een aantal dingen van de deelnemers aan een masterclass:

  • Enige basisbeheersing van het Engels, met name het kunnen lezen ervan, omdat veel informatie over programmeren in het Engels is.
  • Redelijk goede beheersing van een visuele programmeertaal, zoals Scratch, Makeblock of variaties daarop.
  • Bij voorkeur bekend met een tekstuele programmeertaal, zoals JavaScript of Python.

Per masterclass-onderwerp kan het zijn dat we extra voorkennis verwachten.

Onderwerpen

De eerste CoderDojo masterclass heeft als onderwerp machine learning. Machine learning is een onderwerp uit het veld van de kunstmatige intelligentie en houdt zich bezig met de ontwikkeling van algoritmes en modellen waarmee computers kunnen leren. Deze masterclass is gepland voor 2022.

Voor onderwerpen van daarop volgende masterclasses zullen we ons ook baseren op feedback van de deelnemers van de eerste masterclass en van deelnemers aan de reguliere CoderDojo’s.