Op deze pagina vind je links naar materiaal dat in eerdere edities van CoderDojo Leiden is gebruikt. Zo kun je makkelijk een opdracht terugvinden waaraan je al begonnen bent, maar nog niet klaar mee bent.

Scratch

Scratch is een visuele programmeertaal waarmee je je programma’s bouwt door blokken aan elkaar te klikken. Dit is de startpagina voor Scratch: https://scratch.mit.edu/.

Een hoop Scratch-opdrachten zijn te vinden op de website van Raspberry Pi: https://projects.raspberrypi.org/nl-NL/projects?software[]=scratch. En natuurlijk op de website van de internationale CoderDojo stichting: https://projects.raspberrypi.org/en/coderdojo/35. En ook nog op de website van Code Club:

Python

Python is een script-programmeertaal die onder andere veel gebruikt wordt om de Raspberry Pi te programmeren. Hier vind je een Python workshop.

Een hoop Python-opdrachten zijn te vinden op de website van Raspberry Pi: https://projects.raspberrypi.org/nl-NL/projects?software[]=python. Ook op de website van Code Club vind je een hoop Python-opdrachten:

Er is ook een Scratch-achtige programmeeromgeving voor Python genaamd EduBlocks.

JavaScript

JavaScript is dé programmeertaal om websites interactief te maken. Hier vind je een JavaScript workshop.

Website bouwen

Websites kun je bouwen met HTML (voor de inhoud) en CSS (voor de opmaak). Hier vind je de opdrachten van de CoderDojo’s over HTML en CSS:

Voor een nog mooiere opmaak kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Bootstrap. Hier vind je de opdracht van de CoderDojo over Bootstrap: Websites bouwen met Bootstrap

Heb je hulp nodig bij het schrijven van HTML en CSS of met het gebruik van Bootstrap? Kijk dan eens op de website van W3Schools:

Muziek maken

Sonic Pi een een programma waarmee je muziek maakt door te programmeren. Je kunt er zelfs live mee optreden en tijdens het optreden je muziek aanpassen! Hier vind je de opdrachten van de CoderDojo over Sonic Pi: Beats ’n Bytes

Sonic Pi heeft een groot aantal syntheziserklanken ingebouwd, waarvoor je allerlei parameters kunt instellen. Wil je meer weten over hoe synthesizers werken en wat al die parameters betekenen? Volg dan eens de volgende on-line training: Learning Synths (of Learning Music als je meer wilt weten over muziek maken in het algemeen)

De programmeertaal die je in Sonic Pi gebruikt is Ruby. Meer informatie over deze taal vind je op de volgende website: Ruby Programming Language

Apps bouwen

App Inventor van het MIT (bedenkers van Scratch) is een programma waarmee je Android apps kunt bouwen in een Scratch-achtige omgeving. Hier vind je de opdrachten van de CoderDojo’s over App Inventor: App Inventor

Puzzels ontwerpen

Met PuzzleScript kun je logische puzzelspellen ontwerpen en spelen. Hier vind je de opdrachten van de CoderDojo’s over PuzzleScript: Puzzelgames maken